Ismeri Ön a streptococcus fajtáit?

921
HOZZÁSZÓLÁS:

A Streptococcusok valójában Gram-pozitív baktériumok, melyeknek számtalan különféle törzsét különböztethetjük meg. Ezen törzsek mindegyike sajátos, csak rá jellemző fertőzéseket és tüneteket okoz. Lássuk is, hogy melyikre, mi a jellemző!

  • Az A csoportba tartozó streptococcusok a legveszélyesebbek és legfertőzőbbek. Egyébként ezek a baktériumok megtalálhatók az emberi szervezetben is, de alapesetben semmiféle panaszt nem okoznak. Ha azonban a feltételek kedvezőekké válnak számukra – például legyengült immunrendszer esetén -, akkor hatalmas károkat képesek okozni. Felelősek lehetnek a torok streptococcális fertőzéséért, seb-és bőrfertőzésekért, vérfertőzésekért, mandulagyulladásért, skarlátért, lázért, reumás lázért, tüdőgyulladásért és a vesegyulladásért is.
  • A B-csoportba tartozó streptococcusok főként az újszülötteket veszélyeztetik, valamint a szívben és az ízületekben okozhatnak roppant súlyos fertőzéseket.
  • A D-csoportú streptococcusok és az enterococcusok normál esetben is jelen vannak a hüvelyben, az emésztőutak alsóbb részeiben, valamint a környező bőrben. Ezek a baktériumok fertőzéseket okozhatnak a vérben, a hasban, a sebekben, a hólyagban és a szív billentyűiben is.
  • A C és G-csoportú streptococcusok szintén megtalálhatóak a beleinkben, torkukban, hüvelyben és a bőrben is, valamint az állatok is hordozói lehetnek. Ha támadásba lendülnek, akkor rendkívül súlyos betegségeket okozhatnak, melyek a következők: tüdőgyulladás, sebfertőzések,”streptococcus-torok”, bőrfertőzések,  újszülöttkori szepszis, szülés utáni szepszis, szeptikus artritisz és endokarditisz. Ráadásul mindegyik esetben vesegyulladás is kialakulhat a fertőzést követően.

Bizonyos fertőzések autoimmun betegségeket tis képesek okozni. Ilyenkor a szervezet immunrendszere a saját sejtjeit kezdi el megtámadni. A streptococcus-torok lezajlása után is létrejöhet ilyen reakció, aminek vesekárosodáschorea és reumás láz lehet a következménye.

921
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]